Corona virus 2020 Silvolde

Toen we als Oecumenische Werkgroep Silvolde op donderdag 6 februari 2020 bij elkaar kwamen om ons voor te bereiden op de voorgenomen viering op het dorp, hadden we zijdelings van Corona gehoord. China zat gevangen in een epidemie die ernstige vormen aannam. We zagen beelden en lazen erover maar de ziekte speelde zich ver van onze realiteit af.

 

Maart 2020.
De wereld is in de ban van het coronavirus. De overheidsmaatregelen om de verspreiding in te dammen zijn vergaand. Zoiets hebben wij nog nooit meegemaakt.
Hoe ging het in Silvolde in coronatijd?

 

De Schuylenburg:

21 maart

   

Kids druk bezig met stoepkrijt om alle bewoners en medewerkers van Azora De Schuylenburgh een hart onder de riem te steken.

27 maart:  

27 maart 2020

 

 

16 april: Elkaar “live” kunnen zien en spreken is t aller fijnst! Vandaag getest door de “proefpersonen “ en helemaal goedgekeurd! 

Dave van de Schuur verzorgde een optreden bij de Schuylenburg zie hieronder de link:

https://www.facebook.com/178122419201072/videos/219004222735723/

Hilde uit Doetinchem zorgde voor wat beweging:

https://www.facebook.com/178122419201072/videos/689621998245705/

Hans Harmsen vrijwiligger bij de Schuylenburg zorgde voor een muzikaal uurtje: 

https://www.facebook.com/178122419201072/videos/221080805623215/

Peter Borkers verzorgde een optreden:

https://www.facebook.com/178122419201072/videos/834817823663325/

De Andrew Darlings kwamen langs:

https://www.facebook.com/178122419201072/videos/262773888060997/?v=262773888060997&external_log_id=34ec79fcd722e9383194615f7c3d1e9f&q=azora%20de%20schuylenburgh
 

Tennisclub "De Paasberg"  04 april

Beste tennis vrienden, 
 
Hoe graag we ook met z’n allen willen en ook al staan we te trappelen van ongeduld om de tennisbanen op te gaan. We zullen nog geduld moeten opbrengen…
Corona nieuws    

Het kabinet heeft afgelopen maandag de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus verlengd. Scholen, horeca en sportverenigingen moeten t/m 28 april dicht blijven om verspreiding van het virus tegen te gaan. 
 

Rabobank

Bron: Oude IJsselstreek Vizier 10 april

Regio - De Rabobank lanceert op initiatief van de lokale ledenraden een Rabobank Coöperatief Fonds voor lokale verenigingen, stichtingen en maatschappelijke initiatieven. De Rabobank is als coöperatieve bank al sinds jaar en dag nauw betrokken bij lokale verenigingen en stichtingen en ook voor hen is de bank er in deze voor iedereen lastige periode als gevolg van de coronacrisis.

Het fonds is bedoeld voor relevante en betekenisvolle initiatieven in de lokale samenleving die geraakt worden door de coronacrisis of voor initiatieven die juist door de coronacrisis worden gestart. Te denken valt aan verenigingen of stichtingen waarvan de evenementen zijn afgelast en die nu cruciale opbrengsten missen waardoor het voortbestaan in gevaar komt, maar ook bijvoorbeeld het steunen van ouderen in deze eenzame tijd.

De Rabobanken in Twente en de Achterhoek stellen 350.000 euro beschikbaar voor dit Rabobank Coöperatief Fonds. Vanaf maandag 6 april kunnen lokale verenigingen, stichtingen en maatschappelijke initiatieven een aanvraag doen bij hun lokale Rabobank. Het fonds geldt alleen voor lokale initiatieven en er zijn criteria van toepassing. Er geldt een maximum bedrag van 2.500 euro per aanvraag. 

Kijk op www.rabobank.nl/graafschap voor de voorwaarden en het aanvraagformulier. Een aanvraag indienen kan tot en met 19 april.

24 maart

 

 

Zaterdag 10 april Regiobank

Sander Klomberg met de mp3-spelers
voor Azora.

Na de vraag op facebook werden we gebeld door Sander Klomberg van de Regiobank Silvolde (Paul Klomberg Assurantiën).
Ze wilden heel graag wat betekenen voor Azora en zagen hierin het perfecte doel. Gisteren mochten wij 10 mp3-spelers, koptelefoons en ITunes kaarten ophalen.
We zijn ze zeer dankbaar!!! De eerste bewoner genieten al van hun persoonlijke muziek.

Drive in cafetaria

Zaterdag 17 april 2020 opende evenementencateraar De Timp uit Zieuwent op het festivalterrein bij de Silvoldse rotonde een sfeervolle drive in cafetaria. Klanten kunnen in hun auto blijven zitten en binnen rijden, nadat je een stukje tussen aardappelkisten door het weiland bent gehobbeld en de koeien gepasseerd bent kun je een patatje of ijsje bestellen om mee te nemen. Je blijft op gepaste afstand en kunt alleen per pin betalen. Eigenaren Theo Winters uit Etten, Thijs Engelen  en Luuk Domhof hebben op deze manier een creatieve oplossing gezocht om hun werknemers aan het werk te houden. Burgemeester, Otwin van Dijk, verleende de vergunning.
De Gendringse Ondernemersvereniging riep op om ook de lokale cafetaria's niet te vergeten.Het is voor iedere ondernemer een moeilijke tijd.

    

 

 

Ter herinnering:

Onze fantastische penningmeester, geweldige gastheer en nog veel meer, Gerard Kolks is overleden.
Gerard heeft het verschrikkelijke virus niet kunnen overwinnen. Hij is opgebaard in “Ons Pakhuus” .
Wij zullen hem enorm missen en willen graag een passend afscheid; een laatste groet aan hem brengen.

 

 

Silvoldse bedrijven in corona tijd:

Fotograaf Ronald Falke plaatste op 25 april 2020 onderstaand bericht op Facebook:

Corona heeft het persoonlijke leven van veel mensen in veel opzichten veranderd. Dat kan op talloze manieren en op ieder denkbaar gebied. Ik wil die veranderingen graag in beeld brengen. Ik wil dus een fotoserie maken over hoe Corona het leven kan veranderen om deze te publiceren en/of tentoon te stellen. Het moet echt een persoonlijke ervaring zijn. Iedere ervaring is interessant.
r.falke@live.nl

 

Garage Willemsen.

   

Garage Willemsen

 

 

 

Jos de bakker

 

 

 

Beauty Care

 

Studio Bella Colori

 

Studio Bella Colori

 

Het Bloemenhuis

 

Het Bloemenhuis

 

Halte Bonte Brug

 

Halte Bonte Brug

 

Hodge Podge

 

Hofmeier

 

Hofmeier

 

Frank's barbershop

 

Franks Barbershop

 

Hairstyle Rimo

 

Hair style Rimo

 

Peak Fit

 

Peak Fit

 

Pizzeria il Fratelli

 

Pizzeria il Fratelli

 

Martin Pragt

 

 

Rijnlandhaven

 

Ris sanering

 

RIS sanering

 

trimsalon Pasja

 

Trimsalon Pasja

 

Tandarts Fred van Niersen

 

Tandarts Fred van Niersen

 

Bakkerij Ten Have

 

Van Aalten

 

Van Balveren

 

Van Balveren

 

Vos fashion

 

Welkoop

 

Welkoop

 

Café Bij Moeder

 

Café bij Moeder

 

DCA Elektro

 

Willem Tell

 

Voedselbank

 

Koningsdag 27 april 2020

Met een volgepakte bakfiets gingen zeven vrijwilligers van Stichting de Zonnebloem langs de ouderen in Silvolde om ze een hart onder de riem te steken. In totaal werden er 122 dozen met oranjesoezen rondgebracht, om zo de cliënten een minder-eenzame Koningsdag te bezorgen.

"Wij willen laten zien dat wij onze gasten niet vergeten in deze moeilijke tijd", stelt voorzitter Ada Jansen. De vrijwilligers van De Zonnebloem mogen niet meer op bezoek bij de ouderen, maar ze wilden in het kader van Koningsdag toch wat langs brengen. "Wij hebben normaal elke paar weken een activiteit maar dat kan nu helaas niet. We dachten 'oranjesoezen is wel heel erg lekker voor onze gasten'." De reacties zijn volgens Jansen enkel lovend. Er wordt vooral aangegeven dat de ouderen het fijn vinden dat ze niet vergeten worden. "Dat is echt heel dankbaar om te doen."

Het Wilhelmus bij de Schuylenburg. Excelsior, St. Radboud en
Willem Tell ieder met één afgevaardigde

 

klokslag 10.00 uur familieorkest Wolters speelt bij
" De Olde Smidse "aan de Terborgseweg het Wilhelmus

 

Op koningsdag 27 april kijk je even in het evenementenkastje bij
Peter van Aalten er wordt niets meer georganiseerd in het dorp.
 

 

De Marktstraat ziet er feestelijk uit op koningsdag 2020.

 

Dit jaar géén Wilhelmus vanaf de toren.

 

Geen koningsmarkt.

 

Deze koningsdag een leeg centrum.

 

29-2020-04

   

    
 

Na een geniaal idéé van onze meidenclub gaan we met goedkeuring en overleg met de schuylenburgh in silvolde op dinsdag 5 mei voor 70 bewoners iets te eten aanbieden.

Hoe mooi is dat... foodzz kan even ontour in deze bizarre tijden,
Wij gaan samen voor 70 bewoners iets lekkers klaarmaken, we hopen ook op de lokale winkeliers dat ze mee doen om dit samen te kunnen realiseren. Zie de borden.
5 mei een mooie dag om iets te vieren wij hopen dan ook dat we de bewoners een klein beetje kunnen helpen om deze zeer vervelende periode door te komen ,even niet denken aan alle nare gebeurtenissen in het nieuws, maar even genieten van al het lekkers van foodzz wat we gaan maken.

30-04-2020

NIEUWSBRIEF GELOOFSGEMEENSCHAP H. MAURITIUS

Dit is de eerste keer in tijden van de Coronacrisis dat de viering via de kerkradio wordt uitgezonden. Deze Nieuwbrief is een verkorte versie van de viering zoals u die via de kerkradio hoort. Met name de teksten van de bijpassende muziek is in deze Nieuwsbrief weggelaten. De orgelmuziek die u hoort is van Rob Simmes. De gebeden juist in deze tijd zijn waardevol en hebben we opgenomen.
In de aankondiging van deze viering, nog geen maand geleden, stond dat op 4 april de bevrijding van Silvolde uitgebreid herdacht en gevierd zou worden. Hoe anders is het gelopen. We zijn in een nieuw, ongekend strijdtoneel terechtgekomen: tegen het coronavirus. We hadden willen vieren dat we 75 jaar geleden bevrijd werden van onderdrukking en vervolging, mensonwaardige misdaden, toch gepleegd door mensen. Nu wordt onze vrijheid ernstig beperkt door een onzichtbare vijand, niet van menselijk aard, maar wel gevaarlijk. Enkele van de vrijheden die 75 jaar lang vanzelfsprekend leken zijn opeens flink ingeperkt: met name de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, maar ook de vrijheid om te werken of naar school te gaan.
Feit blijft dat corona op dit moment onze levens beheerst en miljoenen mensen in grote onzekerheid brengt. En dat degenen die nu overlijden dat moeten ondergaan onder mensonwaardige omstandigheden, zonder een warm afscheid van geliefden. Dat brengt een oceaan van verdriet teweeg.

Onze eigen jeugd gaat vrijdag 1 mei de tennisbaan weer op!   Vrijdag gaat Alan beginnen met de tennislessen voor onze eigen jeugd. Hoera!!! Dat is goed nieuws in deze tijd en het enthousiasme van de jeugd is groot om weer te beginnen met de lessen. Als bijlage van deze nieuwsbrief vinden jullie een tweetal poster met instructies hoe van zowel de sporters als de ouder verwacht wordt om te gaan met de corona maatregelen.

Artikel uit de veugdebode april mei 2020

01-05-2020 Tennisvereniging "De Paasberg"

Onze eigen jeugd gaat vrijdag 1 mei de tennisbaan weer op!   Vrijdag gaat Alan beginnen met de tennislessen voor onze eigen jeugd. Hoera!!! Dat is goed nieuws in deze tijd en het enthousiasme van de jeugd is groot om weer te beginnen met de lessen. Als bijlage van deze nieuwsbrief vinden jullie een tweetal poster met instructies hoe van zowel de sporters als de ouder verwacht wordt om te gaan met de corona maatregelen.

04-05-2020

4 mei herdenking: Thema: “ Geef de vrijheid door”

Jaarthema 2020: “75 jaar vrijheid”

Silvolds Belang kiest er voor om de mensen die hun leven gaven voor onze vrijheid te herdenken.

Omdat de Coronacrisis een aantal beperkingen oplegt, krijgt deze herdenking een andere invulling. Om 19:00 uur is er een herdenkingsdienst zonder publiek die via Google te volgen is via PG Silvolde: Dienst Live Meekijken. Deze dienst verzorgt de oecumenische werkgroep met medewerking van Pastoor Hans Pauw en aan de piano Herman Kleinpenning.

Om 20:01 luiden de klokken. De kranslegging vindt in kleine kring plaats. De hele dag kan men bloemen leggen bij het monument.

Silvolds Belang  4 en 5 mei

    

Dodenherdenking

Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers, waarbij ook in Silvolde rekening wordt gehouden met de maatregelen van het Rijk vanwege het #coronavirus.
Wel kunnen we natuurlijk de hele dag de vlag halfstok hangen, kunnen we overdag een bloemetje bij het Monument aan de Dr. Dreesstraat leggen.
s 'Avonds is er een Herdenkingsdienst te beluisteren via
Google: Protestante Gemeente Silvolde -> open de website bij Contact -> ga naar Home en dan naar ‘Dienst Live Meekijken.
Op 5 mei steken we de vlag uit om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd.

Mededeling uit Wat ons bindt

 

11 mei basisscholen beginnen met een aangepast rooster.
 

11 mei Kapper Frank gaat weer open.

 

12 mei Tennisvereniging "De Paasberg"
De tennisbaan is weer geopend voor enkelspel, vooraf thuis de baan reserveren.
Kantine, pantry en kleedkamers blijven gesloten. 

 

12 mei sportschool peak fit gaat weer open

 

Voldoende afstand in de buitenlucht bij Peak Fit. Foto: Kick Oort

 

De groepslessen bij Peak fit beginnen in de buitenlucht. Foto: Kick Oort.

13 mei 2020 vieren van de trouwdag achter glas

     

Op gepaste wijze, werd gevierd dat Ans en Wim 62 jaar en 1 dag getrouwd zijn, met een romantisch diner voor twee..... menukaart? Pannenkoek met spek.

24 juni 2020

Peak Fit

Per 1 juli mogen wij weer open. Dit volgens de gebruikelijke openingstijden. Echter op woensdag 1 juli gaan we om 00:01 uur open tot en met 2 juli 00:01 uur. Dan zijn we dus 24 uur onafgebroken open.

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com