Hans van den Hurk vertelt over Oosterlicht

Bron: Oude IJsselstreek Vizier 4 december 2019 door Marcel van Berkum

Foto Henk van Raaij 2018

    

DRU-park middelpunt van Oosterlicht

Elf lichtstralen komen straks samen

Tien machtige lichtstralen uit evenzovele plaatsen beschijnen weer, evenals vorig jaar rond de jaarwisseling, de nachtelijke hemel boven Oude IJsselstreek. Nieuw is dit jaar een extra elfde lichtstraal, die naast De Fakkel op het DRU Industriepark recht omhoog schijnt en waar het schijnsel samenkomt om het thema 'Verbinding' te verbeelden.

SILVOLDE – Voor het vierde jaar in successie zal het spraakmakende Oosterlicht weer stralen van zaterdag 15 december tot Driekoningen op 6 januari. Een paar maanden van tevoren pakt initiatiefnemer Hans van den Hurk het idee weer op en dan gaat het snel. Zonder uitzondering zijn de deelnemers enthousiast als de plannen concreet worden. De Silvoldse ondernemer zit vol ideeën en bedacht voor dit jaar weer een extra dimensie aan het verschijnsel. Vorig jaar scheen de Silvoldse straal recht omhoog en boven Silvolde kwam de andere verlichting samen om de verbinding te laten zien. Dat was gedaan, omdat vanuit Silvolde het initiatief vandaan is gekomen, maar als middelpunt is het niet logisch. Hans verklaart: "Volgens mijn berekening ligt het middelpunt van de stralen in Bontebrug. Daarom leek het me logischer om het naar het naastgelegen DRU Industriepark te verhuizen, omdat dat tevens een cultureel middelpunt is." Samen met oud-burgemeester Hans Albers ging Van den Hurk in overleg met de diverse spelers op die locatie. Iedereen was enthousiast, maar de kosten bleken niet alleen op te brengen. De oplossing zat niet in de individualiteit, maar in de gezamenlijkheid. Nu worden de kosten voor de verlichting gedragen door partijen op het DRU-terrein gezamenlijk.

Vanuit De Fakkel

In de fantasie van Van den Hurk zou het licht uit schoorsteen De Fakkel moeten schijnen. Om de loodzware installatie bovenin de schoorsteen te takelen en dan ook nog bereikbaar te zijn voor onderhoud bleek onhaalbaar. Een proef om vanaf de bodem van de schoorsteen naar boven te schijnen leverde slechts een zwak schijnsel op. De lamp wordt daarom naast De Fakkel geplaatst, zodat de contouren nog goed zijn te zien.
Volgens de Silvoldenaar, die in Sinderen woont, heeft hij onderhand met het Oosterlicht bereikt wat hij oorspronkelijk met het idee heeft beoogd. Hij is dit jaar ook niet actief op zoek gegaan naar uitbreiding van het aantal deelnemende kernen. Netterden en Westendorp zijn nog steeds hevig geïnteresseerd om mee te doen, maar daar blijkt geen financiële basis te zijn. Omdat het licht grenzeloos is zou een verbinding met Anholt geweldig zijn, maar die toenadering heeft tot nu toe niet tot resultaat geleid.

Ideeënman Hans weet voor de realisatie van zijn plannen velen te enthousiasmeren. "Het is niet zomaar een knop omdraaien. Harry de Kort en Jasper Hulst passen een bestaand belichtingsprogramma aan."
 

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com