Oosterlicht

verbonden lichtstralen

Foto: Henk van Raaij

Door Miriam Szalata voor  de Gelderse Post Oude IJsselstreek 19 december 2018.

Silvolde. Het Oosterlicht straalt weer. Van 15 december tot Drie Koningen op 6 januari zenden lampen vanuit negen kernen een lichtstraal het luchtruim in.

Tot kerstavond gaan de stralen recht de lucht in om het unieke van elke kern te benadrukken. Daarna buigen er acht af richting Silvolde waar de lamp in een verticale stand blijft. Die vormt het middelpunt van de piramide van verbonden lichtstralen. Op 1 januari gaan de lichtstralen weer uitelkaar", vertelt initiatiefnemer Hans van den Hurk. Hij heeft het Oosterlicht nu voor het derde achtereenvolgende jaar georganiseerd. Twee winters geleden is het initiatief spontaan ontstaan. Van den Hurk, die jarenlang de kerk in Silvolde in het licht had gezet, kreeg vanuit Terborg de vraag of hij dat daar ook wilde doen. "Toen heb ik gezegd: nee, maar ik wil wel met licht de plaatsen met elkaar verbinden. We zijn gaan zoeken naar met welke lampen dat kan en de filosofie is gegroeid: we willen verbindend en grensoverschrijdend zijn".
Een gedachte die aanspreekt. Sinds het Oosterlicht voor het eerst straalde, is het aantal deelnemende kernen gegroeid. Het begon met lichtbundels vanuit Etten, Terborg, Ulft en Silvolde. Vorig jaar deden Varsseveld, Gaanderen en Megchelen mee. Dit jaar is Varsselder erbij gekomen.

Ook plaatst Van den Hurk een lamp bij zijn huis op de grens van Silvolde en Sinderen, waardoor het totale aantal op negen uitkomt. Gaanderen is de enige deelnemende plaats die in de gemeente Doetinchem ligt. Van den Hurk: "Ik kreeg vorig jaar vanuit Gaanderen een telefoontje: wij mogen zeker niet meedoen. Ik zei : " natuurlijk wel, dit raakt precies de filosofie. Je moet meedoen".
Omdat de afstand tussen de verschillende locaties groot is, zal niet overal en altijd de pramide te herkennen zijn. Maar dat is ook niet waar het omgaat, geeft Van den Hurk aan, "Het gaat om symboliek van de verbinding. Ook al zie je maar een lichtstraal, weten wat de filosofie is, is al voldoende".
Waar houdt de groei van het aantal deelnemers op? Hans van den Hurk lacht. Ïn het eerste jaar is al gezegd: we laten dit uit de hand lopen. Er is vanuit nog meer kernen belangstelling om volgend jaar mee te doen.
 

 

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com