Schilderatelier Rick Kup

Rick Kup Muzikant

Foto:  Ronald Falke

Prins Bernhardstraat 17
7064 GC Silvolde
T 03 15 23 65 52
T 06 13 91 21 11
info@schilderatelierrickkup.nl
www.schilderatelierrickkup.nl
 

Door: Robbie Wolters

Rick bezocht na de HAVO de sociale academie in Enschede, de school was naast de kunst academie gelegen en na drie maanden was Rick erachter dat de AKI veel beter bij hem paste. Als kind was hij altijd al aan het tekenen en na het laten zien van zijn portfolio en een toelatingsexamen werd hij aangenomen op de AKI in Enschede. In Enschede leert hij in deze tijd Tatum Kempers kennen. In 1992 studeert hij af in de richting multi media waaronder schilderen. Hij maakt graag autonome kunst, van nul af beginnen en geheel eigen werk, iets wat doordacht en filosofisch is. Tatum begint in 1999 met fotograferen en vandaar uit beginnen ze ook samen projecten op te zetten. Mooie voorbeelden hiervan waren de projecten tijdens de kunstroutes van 2016  : “Are you with me” de verbeelding van de relatie van Tatum en Rik waarbij ze zwijgend midden in het atelier zaten en omringd waren door foto’s en film uit hun leven. 2018: The Plastic People een project waar Rick samen met Tatum aan werkte en dat anderhalf jaar van denkfase tot realisatie in beslag nam.

Rick is een goede muzikant en begint in 1994 bij de Silvox studio in Bonte Brug te werken, in 2004 stort de CD markt in en besluit hij om als zij-instromer de Pabo opleiding te gaan volgen, op dat moment is er een tekort aan leraren. De combinatie kunstenaar en leraar zette hem aan het denken en in 2008 begint hij voor zich zelf te werken als kunstenaar in de voormalige timmerwerkplaats van de familie Gemmink  waar hij met zijn familie de winkel Tokado had. Rick maakt o.a. portretwerk liefst grote schilderijen van circa 100 x 200 en geeft professioneel schilderles. 
Bij de schilderles begint hij met een leerling die het leuk vindt om te schilderen op het spoor te zetten wat bij hem past. De rest komt vanzelf.

Als 6 jarige gaat Rick naar blokfluit les en na drie lessen krijgen zijn ouders het advies ermee te stoppen omdat hij volgens de lerares niet muzikaal is. Wel gaat hij met zijn oom mijnheer Hogenboom mee kerkorgels stemmen, mijnheer Hogenboom bouwde orgels en had zijn werkplaats aan de Lichtenbergseweg er staat nog een orgel dat door hem gebouwd is in de R.K. Kerk in Silvolde.

Inmiddels speelt Rick bas , contrabas, piano, drums, gitaar en is een goed zanger. Rick speelde  in verschillende bands en oktober 2010 richt hij samen met Theo Flonk en Jeffrey Hartjes de band The Spax op. De songs bruisen en swingen van energie, de teksten gaan voornamelijk over auto’s en autorijden. Voor de bandleden is het een zoektocht naar vrijheid en onafhankelijkheid. Oktober 2016 stoppen Rick, Theo en Jeffrey met de band. Tatum heeft in deze zes jaar veel foto’s en videoclips gemaakt van de band. https://www.youtube.com/watch?v=9danhNYtHwM&feature=youtu.be geeft een impressie van de band en het werk van Tatum.

Theo Flonk is naar Zweden verhuisd, maar Rick en Theo maken nu muziek via internet. Ze spelen hun partijen in en treffen elkaar enkele malen per jaar om dan samen muziek te maken. Theo is hoefsmid van beroep en bij dat werk heeft hij in de zomer last van dazen vandaar de nieuwe naam voor de band: De Daas.

Als kind keek Rick graag naar de televisieserie Kung Fu, David Carradine speelde de rol van de door Amerika vluchtende Chinese monnik Kwan Chang Caine. In deze serie wordt een beeld geschetst van het Boedisme. Op zijn eerste reis naar Thailand viel het kwartje en ontdekte Rick dat hij veel belangstelling had voor het boedisme. Hij maakt nu regelmatig reizen met Tatum naar Azië.
Rick en Tatum kijken op een zelfde manier naar de wereld en zien dat er veel mis gaat. Het mens zijn komt op de achtergrond. Mensen communiceren niet meer met elkaar, contact gaat via social media en er is geen tijd meer om je gevoelens te uiten.
Alles moet opgeschreven en verantwoord worden, in de zorg gaat heel veel tijd zitten in dit noteren, tijd die je ook aan de patiënten kunt besteden. De regelgeving neemt toe en er is steeds minder plaats voor vrijheid.

Rick vindt Silvolde een fijne plek om te wonen op loopafstand van bos en weilanden, en heeft iets met het pand van Witteveen op de markt. Hij houdt zijn conditie op peil met boksen en fietsen.

30-05-2018

Liquid Love Machine  : Yannick Boland (guitar & vocals)
                                     Rick Kup (upright bass & backing vocals)
                                     Raymond Liebrand (drums)

debut EP Niche Pop
11 juli 2018


Liquid Love Machine doet mee aan de vijfde editie van de dag van de Achterhoekse popmuziek in de Arriva trein tussen Doetinchem en Winterswijk.
Ze spelen stevige rockabilly en rock and roll. In hun engelstalige nummers bezingen de muzikanten veelal vrouwen van mooi tot heel mooi.

17 november 2018

 

 

 

 

 

 

back top

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com