Ulftseweg 001, Heiming bakker, 't Smikkeltje

 

Juli 2019 Dakrenovatie en asbestsanering

 

 

Het pand dateert uit 1825 en werd gebouwd door Heijming er was een beschuitfabriek annex bakkerij gevestigd en het bleef tot in 1954 in gebruik bij de familie Heijming.

Anna, de vrouw van August Böhmer van de schoenwinkel in de Prins Bernhardstraat 25 werkte 13 jaar bij Heijming in de dertiger en veertiger jaren van de vorige eeuw.

Bakker Hein Sloot nam de zaak over, na zijn overlijden op 28-10-1971 heeft mevrouw Sloot de bakkerij nog circa anderhalf jaar draaiende gehouden.

Bakker Daan de Wit huurde de zaak en zette de bakkerij voort tot 1976.

Familie Westerhof Cafetaria 't Smikkeltje

Bron: De Gelderlander 16 april 2018 door: Marcel Gosselink

Je bent bakker en begint… een snackbar

Silvolde
Ruim 100 jaar lang geurde het er naar warm brood. En naar beschuit, want ook dat werd er jarenlang gemaakt. Sinds 1977 ruikt het in het pand aan de Ulftseweg naar patatfriet. In dat jaar begonnen Eddy en Thea Westerhof er een snackbar-eetcafé.

Het pand werd gebouwd in 1825 waarna ene Heijming of Heiming (de familie hanteert zelf ook verschillende schrijfwijzen) er een beschuitfabriek annex bakkerij begon. Hij was de eerste bakker in de rij. Brood- en banketbakker Sloot was de laatste en zette in 1976 de bakoven voorgoed uit.

In dat jaar nam Eddy en Thea Westerhof het pand van de familie Sloot over. De verwachting was alom dat hij de baktraditie voort zou zetten. “Ja, want ik ben bakker van beroep en werkte in die tijd ook bij een bakker. Eén van de dochters van de baas begon toen een snackbar. Dat bracht mij op het idee. Mensen waren wel erg verbaasd toen ik geen bakkerij maar een snackbar begon”, lacht hij.

Eén van de eerste dingen die hij deed, was het slopen van de 20 meter hoge schoorsteen achter het huis. Die dateerde nog uit de tijd van de beschuitfabriek. Vier mannen waren er bijna een dag mee bezig om het gevaarte steentje voor steentje af te breken. “Dat moest van de verzekering. Er liepen dagelijks schoolkinderen langs en de verzekering was bang dat de gammele schoorsteen een keer om zou vallen”, vertelt de heer Westerhof.

In de jaren ’70 schoten de snackbars als paddenstoelen uit de grond. Maar friet is friet en een kroket is een kroket, waar je die ook nuttigt. Dat zag ook Eddy Westerhof in. Dus bedacht hij iets waarmee hij zich kon onderscheiden. Hij koos voor de combinatie snackbar-eetcafé. Naast de gebruikelijke frituuroven installeerde hij in de zaak een echte bar waar aan gezeten kon worden. Hij vroeg een drankvergunning aan en opende de deuren. Volgens hem was die combinatie uniek in die tijd. Westerhof ging door met zoeken naar commerciële gaten in de markt. En hij bleek creatief. Sinds 1983 is het bedrijf namelijk ook actief met catering bij vele activiteiten in vooral Oost-Gelderland. Vanaf 1986 bezoekt dit familiebedrijf ook wekelijks vaste standplaatsen in 3 kleine dorpen.  

De grondleggers van het bedrijf Eddy Westerhof (70) en echtgenote Thea (69) zouden allang van hun pensioen kunnen genieten. Beiden helpen echter nog volop in de zaak.

Zoon Mark (47), die in 1995 officieel toetrad tot het familiebedrijf, heeft de creatief zakelijke genen van zijn ouders geërfd. Het idee van de snackwagen - zoek de klant op - heeft hij verder uitgebouwd.  

Ook de andere zoon, Christoph (41), is werkzaam bij het bedrijf en zijn rol hierbij zal worden uitgebreid.

Achter de schermen wordt gewerkt aan een duurzame continuïteit van dit bedrijf, waarbij de identiteit stabiel behouden zal blijven.

Het interieur van 't Smikkeltje met het "Silvoldse Bos" op de muur.

 

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com