Door Marcel van Berkum voor weekkrant Oude IJsselstreek Vizier
50 jaar geleden zilver in Mexico
Het is in 2018 50 jaar geleden dat Herman Suselbeek in zijn geboortedorp Silvolde werd gehuldigd. Met zijn roeiteam twee met stuurman behaalde hij de zilveren medaille op de Olympische Spelen in Mexico in 1968. Silvolde pakte flink uit om hun voormalige dorpsgenoot te eren.
Herman Suselbeek (midden) met Hadriaan van Nes en stuurman Rody Rijnders zilver in Mexico 1968. Foto: Nationaal Archief.
SILVOLDE - Herman is een telg van de familie Suselbeek van de timmerfabriek aan de Oude Dinxperloseweg weg. Hij ging in Silvolde naar de openbare lagere school en vervolgens naar de HBS op Ruimzicht in Doetinchem. "Het was mij wel duidelijk dat ik bepaalde kwaliteiten miste om in het familiebedrijf terecht te komen en ging in 1962 elektrotechniek studeren aan de TU in Delft", vertelt Herman. Dat was voor een Achterhoekse jongen een hele overgang. "Het was natuurlijk allemaal vreemd en ik moest zien dat ik snel vertrouwd raakte met het studentenleven. Daarom gaf ik bij de inschrijving aan dat ik wel kennis wilde maken met het roeien bij studentenroeivereniging Laga." Een opvallende keuze, want tot dat moment had Herman nooit aan sport gedaan. En met roeien was het bij spelevaren op De Strang gebleven. "Ik fietste wel dagelijks fanatiek van Silvolde naar school in Doetinchem, dus ik had toch wel een goede conditie."
Talent
En Suus - de bijnaam die hij al snel in studentenkringen kreeg - bleek een opmerkelijk roeitalent te zijn. Vanaf het begin kwam hij in een fanatieke trainingsomgeving en hij ontpopte zich na enige tijd als een top boordroeier. En toen moest hij in dienst. Nadat hij zijn dienstplicht had vervuld kwam hij in 1967 terug in Delft om zijn studie af te ronden en hij meldde zich ook weer bij Laga. Waar hij terecht kwam in een zogenaamde weekend-8. Een ploeg waarin het plezier voorop stond. Daar werd hij benaderd door Hadriaan van Nes, die al successen had geboekt met een twee met stuurman, die door onenigheid uit elkaar was gevallen. "Er werd een nieuw team gevormd met Rody Rijnders erbij als stuurman en vanaf het begin liep het", volgens Herman.
Man met de hamer
In het Olympisch jaar 1968 was het team onverslaanbaar. Het ene na het andere internationale succes werd geboekt en de ploeg ging dan ook als favoriet naar de spelen. Drie weken voor aanvang van het sportfestijn vertrok de Nederlandse Olympische delegatie naar Mexico om te wennen aan de ijle lucht op 2000 meter hoogte. Prompt werd Herman ziek. Hij voelde zich zwak en misselijk. Dat kon een probleem worden, omdat het roeien ook als één van de eerste sporten op het programma stond. "In de series hebben we het rustig aan gedaan en we plaatsten ons via de herkansing voor de finale. In de finale was ik behoorlijk opgeknapt en we gingen, zoals we gewend waren, razendsnel van start om de tegenstanders te ontmoedigen en de rest van de race voor te blijven. Helaas lukte dat tot 150 meter voor de finish. Toen kwam ik de man met de hamer tegen en alle kracht was weg. De Italianen gingen ons nog voorbij en wij kregen zilver. Dat was natuurlijk frustrerend omdat je tot dan toe alles hebt gewonnen. En als ik niet ziek was geworden. Maar achteraf was ik er wel blij mee. Het is toch een opmerkelijke prestatie om op zo'n groot sportevenement een medaille te winnen."
Huldiging
Ook dolbij was men in de gemeente Wisch en in het bijzonder in Silvolde. Al snel werden initiatieven ontplooid om Herman bij terugkomst in Nederland te huldigen. Eerst was er een toespraak door burgemeester Goldberg in het gemeentehuis in Varsseveld en daarna ging het gezelschap naar Silvolde. Het werd opgewacht op de Terborgseweg waar een feestelijke stoet stond te wachten. Suselbeek en zijn ploeggenoten gingen in een open landouwer zitten en zo trok het naar het centrum van Silvolde. Alle muziekverenigingen liepen mee, evenals gymnasten, voetballers en padvinders voorafgegaan door vier ruiters. Burgemeester, wethouders, gemeenteraad en familie volgden in auto's. Op het marktplein vond de officiële huldiging plaats op een overdekt podium met toespraken en veel muziek en zang. De Silvoldenaren hadden een inzameling gehouden voor een cadeau en Herman ontving een filmprojector en scherm. Uiteraard volgde een film van de huldiging in Varsseveld en Silvolde. Herman: "Die film heb ik laten digitaliseren."
Herman Suselbeek wordt binnenkort 75 jaar. Hij weet zich nog heel veel te herinneren en kan boeiend vertellen over zijn tijd als topsporter en student. Vorige maand is een groot deel van de Olympische ploeg van Mexico 1968 vijftig jaar na dato weer bij elkaar gekomen op Papendal. Een bijeenkomst waar Herman met veel plezier aan terugdenkt. Helaas kon van de roeiploeg stuurman Rody Rijnders er niet meer bij zijn, omdat hij begin dit jaar is overleden.
REGELMATIG EVEN TERUG IN DE ACHTERHOEK
Na zijn studie ging Herman werken bij de Esso in de Botlek en wonen in Spijkenisse. Met een tussenpoos van enkele jaren in Amerika woont hij er nog steeds. In Silvolde komt hij nog regelmatig op familiebezoek, maar er weer gaan wonen was geen optie. "Ik woon ik al zo lang in Spijkenisse en heb er mijn kennissen en contacten."
21-11-2018
Ans Geerts stuurde onderstaande foto's van de huldiging op de Terborgseweg in Silvolde.
Graag horen we wie er op de foto's staan. robbiew52@gmail.com
Op Wikipedia lezen we het volgende over Herman Suselbeek:
Herman Johan (Herman) Suselbeek (Silvolde, 27 november 1943) is een voormalige Nederlandse roeier. Hij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen en won bij die gelegenheid één medaille.
Bij zijn olympische optreden in 1968, bij de Spelen in Mexico-Stad, won Suselbeek de zilveren medaille op het onderdeel Twee met Stuurman door in de finale een tijd van 8.06,80 neer te zetten. Hij deed dat aan de zijde van Hadriaan van Nes en stuurman Rody Rijnders.
In zijn actieve tijd was hij aangesloten bij studentenroeivereniging D.S.R.V. Laga in Delft. Hij studeerde aan de TH Delft en werd later ingenieur.
Hij heeft 1 dochter, 1 zoon en is getrouwd met Gerda Suselbeek