Oude Dinxperloseweg 68 Steentjes tuincentrum

tuincentrum Steentjes

De geschiedenis van de firma Steentjes 1929 -
Bron: Website tuincentrum Steentjes.

De oprichter Theo Steentjes.

Firma Steentjes is opgericht in 1929 door Th.A. Steentjes. In die tijd  werden er hoofdzakelijk kerstbomen, fruit, .laanbomen, heesters e.d.  gekweekt voor tuinaanleg. Een aantal jaren later werd er een bloemenkas  bijgezet en buiten kwamen er broeibakken. Door het zetten van deze kas  werd het assortiment ook  groter, er werden snijbloemen  en kamerplanten aan   particulieren verkocht. Het  assortiment kan niet vergeleken  worden met dat van nu anno  2014. Om de snijbloemen in te  kopen moest Th. A. Steentjes 's  morgens vroeg met de motor  naar Velp om zijn bestelling op te  halen, die vanuit  Rijnsburg per  trein daar werden afgeleverd.

In de 30-er en 40-er jaren had  het bedrijf ook een grote functie  als zaadhandel voor de boeren )  Th.A. Steentjes heeft in de  oorlogsjaren heel wat moeten  regelen om bijv. bietenzaad te  krijgen, hij is toen met gevaar  voor eigen leven naar Enkhuizen  gereisd, om daar zaad te kopen  zodat de mensen hier hun eigen  voedsel konden verbouwen. Na  de oorlog heeft de firma zich  voornamelijk gericht op het  kweken en verkopen van  planten. In de 60-er jaren begon Firma Steentjes met de aanleg van  tuinen. Inmiddels waren er 2 zonen van Th.A Steentjes toegetreden tot de  Firma. Joop Steentjes was vooral werkzaam als hovenier en Theo  Steentjes  hield zich vnl. bezig met snijbloemen en kamerplanten. In de  jaren 70 besloot Theo Steentjes om een eigen bedrijf te starten in Zelhem.  In 1972 heeft Joop Steentjes de firma van Th. A. Steentjes overgenomen In de loop der jaren zijn er meerdere kassen bijgebouwd, voornamelijk  voor de kweek van Cyclamen, Cineraria, Violen e.d. , deze werden naar  de veiling in Aalsmeer gebracht. Later werd er ook geleverd aan de veiling  in Bemmel.

       

In 1989 zijn Robert en Miranda Steentjes als medevennoten in  het bedrijf gekomen, ( derde  generatie ). Rond de 90 er jaren  werd ook de verkoopruimte van  groene planten e.d. vergroot.  Sindsdien richt de firma zich vnl. op  de verkoop aan de particulier en  hebben we het aanleg en  onderhoud geheel overgedaan naar  Maurits Heebink, die 12,5 jaar op  het bedrijf werkzaam is geweest. In 2005 heeft Joop Steentjes het  bedrijf verlaten en is het  tuincentrum overgenomen door  Robert Steentjes. Het bedrijf was  echter aan vernieuwing toe, en dus  werden er plannen gemaakt om  een nieuw tuincentrum te bouwen.  Toen eindelijk de vergunningen  rond waren werd er in 2006  begonnen met de realisatie van een  nieuw tuincentrum. De opening  vond plaats  op 27 April 2007, het  nieuwe tuincentrum was een feit !  Een overzichtelijk bedrijf met 1500  m2  kamerplanten, snijbloemen,  potterie e.d. Een ruimte van 500  m2 met visueel aantrekkelijke buitenplanten en buiten potterie. Een  kweekkas van 1500 m2 voor het opkweken van de perkplanten en 1200  m2 buitenterrein met heesters, vaste planten, klimplanten, waterplanten  etc. In het voorjaar van 2008 werd er voor het eerst een voorjaarsbeurs  gehouden. Dit werd door een groot aantal bezoekers bezocht. Het liep zo  goed dat er een jaar later ook een najaarsbeurs in kerstsfeer werd  gehouden.  

 

Tuinaanleg naar Maurits Heebink

 

Oude IJsselstreek Vizier 25 september 2019

 

   

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com