Drogisterij ten Have
Auteur: Robbie Wolters
Gerhardus Bernardus ten Have behoort tot de Ten Haves van de Verf.
Hij is geboren op 3 juni 1863 te Wisch en overleden in Silvolde op 17 februari 1935. Hij huwde op 31-jarige leeftijd op 01-11-1894 met Aleida Hermina Bosman. Zij was geboren op 21-12-1866 te Gendringen en overleed op 07-03-1942 in Silvolde. Ze hadden 7 kinderen.
De rekening is van april 1895 en is ondertekend door W.H. ten Have ?
Twee dochters namen de drogisterij over in 1942.
Dina Maria (Dien) ten Have Drogist 1895 – 1983
Hendrica Bernadina (Riek) ten Have Drogist 1903 – 1996
Gerardus Bernardus ten Have was eigenaar van een schildersbedrijf, dat hij in 1875 begon op zijn twaalfde jaar aan de Veldstraat, zoals de Prins Bernhardstraat destijds heette. Boven het bedrijf was eind 19e eeuw een danszaaltje gevestigd. Het was een ontmoetingsplaats waar je ook een borreltje kon drinken. Tijdens dorpsfeesten trad er een bandje op en werd er gedanst.
Hieraan kwam een einde toen Gerardus Bernardus ten Have in 1894 in het huwelijk trad. Zijn vrouw Aleida wilde de kroeg weg hebben.
Gerardus Bernardus en Aleida startten in 1926 een drogisterij. Van grondstoffen voor verf, zoals lood en zink, kon je ook zalven maken. De combinatie schildersbedrijf/drogisterij zag je wel meer in die dagen. Bovendien kwamen de schilders overal en ze kregen voor de receptuur van middelen tegen kwalen bij dieren veel informatie van de boeren uit de omgeving.
Na het overlijden van G.B. ten Have namen de dochters Dina en Riek, die al in de zaak werkten, in 1935 de drogisterij over. Na de Tweede Wereldoorlog werden diploma’s steeds belangrijker en de dames ten Have kregen - kundig geworden door de jarenlange praktijkervaring - het drogistendiploma uitgereikt.
De uiterste houdbaarheidsdatum van geneesmiddelen was toen nog een onbekend begrip en op de etiketten stond: Deze poeders zijn zuiver en wetenschappelijk samengesteld, zodat zij met het volste vertrouwen gebruikt kunnen worden.
Vroeg je bij de dames Ten Have iets over de kwaliteit van de producten was het antwoord steevast: “Prima spul, da gebruuken wie zelf ook altied.”
Opening nieuwe drogisterij, jaren zestig.
In het begin van de jaren zestig, moest het pand, dat schuin op de straat stond, naar achteren en parallel aan de straat gedraaid worden om het oprukkende verkeer meer ruimte te geven.
Het pand van bakkerij Heiming aan de overkant van de weg werd om die reden afgebroken.
Neef Fons ten Have kwam eind zeventiger jaren de zussen Dina en Riek helpen in de winkel. Hij deed de boekhouding en stond regelmatig achter de kassa. Na het overlijden van Dina in 1983 gingen Fons en tante Riek verder met de zaak. Eind jaren tachtig reed er in de carnavalsoptocht een wagen mee waarop een enorm condoom stond te prijken. Het was een verwijzing naar een toendertijd actueel onderwerp. De gemeente Wisch had Riek gevraagd een automaat met dit voorbehoedmiddel aan de gevel van de drogisterij te monteren. Dat ging haar echter te ver. Dergelijke producten bood ze wel aan, maar altijd discreet en van onder de toonbank. Ze was in die dingen behoudend en Fons denkt dat ze de bedoeling van de carnavalswagen niet heeft meegekregen. Riek gebruikte tot aan haar dood de handtekening van haar vader.
Riek deed de drogisterij, die nog steeds de naam Drogisterij G.B. ten Have had, in 1990 over aan: De Regenboog apotheken met Paul Brinkman als zetbaas.
Momenteel is Mijnen Media in het pand Prins Bernhardstraat 11 gevestigd.
www.silvoldepedia.nl/index.php?mijnen-media
Bronnen: Fons ten Have en Deurgaon.
2018