Wasmachinefabriek DeJa

Henk Jansen

Door: Robbie Wolters
Bron: Toon Bannink

Wasmachinefabriek DeJa
Industrieweg 2
Silvolde

Onder de naam Deja begonnen eind jaren 50 Henk Jansen en zijn zwager Derksen aan de Industrieweg 2 in Silvolde met het maken van wasmachines. De buitenkant van de snelwassers werd er in elkaar gelast. Daarna werden de ruwe kuipen bij Vulcaansoord in Terborg geëmailleerd en vervolgens werd de machine in Silvolde geassembleerd en van een motor voorzien.

Deja verkocht aan handelaren, die er hun eigen merk op konden laten zetten en aan particulieren. De gemeente Wisch was een belangrijke afnemer. Financieel minder draagkrachtigen kregen een bon en konden daarmee bij de fabriek een wasmachine uitzoeken.

De vraag naar wasmachines werd zo groot dat de kuipen elders gemaakt werden en er een kapitaalbehoefte ontstond. De heer Mourik werd mede-eigenaar en men produceerde verder onder de naam MODEJA in het pand van Koerselman bouwmaterialen in Terborg. Verder werden er centrifuges uit Duitsland geïmporteerd en verkocht. De centrifuges bleven niet op de plek staan en je moest er op gaan zitten bij het centrifugeren.

In 1962 kwam Toon Bannink in dienst van MODEJA en stond de fabriek in Silvolde leeg.

Op 29 april 1964 gaf Toon zijn zus Martha Bannink die trouwde met Wim Kok een centrifuge als huwelijksgeschenk.. Rechts op de foto Anna Bannink de moeder van Toon en Martha.

 Derksen stapte uit de directie en Van Mourik verkocht de zaak aan Van Dijk, die een winkel met o.a. wasmachines had tegenover het gemeentehuis in Doetinchem.

Henk Jansen ging in zijn eentje verder in Silvolde aan de Industrieweg en nam Toon Bannink als enig personeelslid mee. Jansen schakelde over op mengmachines voor de kalvervoeding. Hier werd melkpoeder in gemengd. De machines werden in Nederland verkocht en geëxporteerd naar Engeland, Duitsland, Frankrijk en Israël. Jansen was een vindingrijk man en als hij aan zijn snor begon te draaien kwam er steevast een vernieuwing voor de machines op de markt. Hij werkte niet met tekeningen maar had de complete kennis in zijn hoofd zitten.

De fabriek werd in 1972 verkocht aan een nieuwe eigenaar in Lienden. Toon Bannink had er geen vertrouwen in en verhuisde niet mee naar Lienden.

Naast de wasmachinefabriek, op Industrieweg 6, stond de woning van de familie Jansen.

 

..

Ze hadden zeven kinderen Leo, Nori, Ennie, Frank, Martha, Harrie en Ronnie.

Margriet Kortbeek was de huishoudster.

Het houten huis werd uit elkaar gehaald toen het bedrijf eindigde en in Terborg weer opgebouwd. Op de foto mevrouw Jansen met dochter Martha en in de deuropening Margriet Koster de huishoudelijke hulp.

Het houten huis staat nog steeds aan een zijstraat van de Akkermansbeekweg ter hoogte van het bedrijf van Coerman.

In de tachtiger jaren vestigden zich op Industrieweg 2 Jos en Joke Wolters met een antiekhandel en de J. & J. vlooienmarkt.

28-12-201

 

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com